Zadržite mikrobe što dalje od svog automobila

Zaštiti se od mikroba na najbolji način

Skorašanja mikrobiološka istraživanja su otkrila da je često kabina automobila puna grinja i mikroba.

Tokom ve studije naučnici su prikupili uzorke tj delove automobila kao što su volani, brave, ručice menjača i dugmiće radio uređaja, kao i patosnice i delove tepiha ispod sedišta i odneli na analizu u laboratoriju.

Pored ešeerihije (koja je vrlo često uzrok neprijatnih alergija) staphilococus bakterija je otkrivena na ručkama vrata, volanu, i ispod sedišta. bacil cereus ( dospeo u vozilo preko obuće ili šapa kućnih ljubimaca) se takođe nalazio na ručkama vrata, ručici menjača, patosnicama i ispod sedišta. Možda ćete razmisliti dva puta kada sledeći put budete spuštali namirnice na pod automobila.

Pitate se kako ovi mikrobi mogu da opstanu na takvom mestu? Ovako, pokušajte da se setite koliko ste puta čistili auto u proteklih mesec dana i koliko ste puta slučajnu prosuli kap vode soka, ili ispustili mrvicu hrane. Da ne pominjemo putovanje sa ljubimcem, ako ga imate.

Trebamo da buedmo zabriniti ali nema potrebe za ekstremnim alarmom. Dobra stvar je da možemo lako da rešimo ovaj problem!

Počnimo sa klima uređajem, odakle se bakterije mogu lako raširiti po celom automobilu preko vazduha koji udišemo.. Važno je da klima uređaj redovno održavamo, jer filter kabine može vrlo lako da postane dom ovih opasnih bakterija. Ovaj filter je potrebno zameni bar jednom godišnje, a njegov životni vek zavisi od “radnih“ uslova. Ako vozite u prašnjavim sredinama i sa puno smoga vek trajanja filtera će biti kraći. ŠKODA preporučuje da svoj automobil dezinfikujete bar dva puta godišnje, a to je najbolje uraditi u ovlašćenom servisu, jer ćemo dezinfikovati vaš automobil najmodernijim uređajima i bez štetnih hemikalija.

kada menjate filter kabine bitno je da koristite isključivo originalne delove. Postoji mnogo zamenskih proizvoda koji se nude na tržištu ali je veliko pitanje da li su za njihovu proizvodnju korišćeni prikladi materijali. Filter bez adekvanog materijala je beskoristan filter. Kada da znate da je vreme za servisiranje? Dobar signal je magla koja se stvara na vetrobranskom staklu kao i neprijatan miris kada uključite ventilaciju.

I još jednom za kraj, čišćenje i dezinfekciju je najbolje prepustiti svom ŠKODA servisu jer ćete tako obezbediti siguran i dugorajan efekat.

Ostavite komentar