Zašto je bitan pritisak u gumama?

Saznajte zašto je bitan pravilan pritisak u gumama.

Gume i njihov pritisak na automobilu su jedan od najvažnijih delova koji utiču na bezbednost, zato je izuzetno važno da ih održavamo i redovno kontrolišemo pritisak.

Važno je da znamo da se guma moraju pumpati na tano određeni pritisak u zavisnosti od dimenzije i tipa gume. Tačan pritisak možete pronaći na vratancima čepa rezervoara, gde stoji nalepnica sa dimenzijama guma i tačnim pritiskom za svaku gumu. Ove podatke takođe možete i naći u uputstvu za upotrebnu za svoju škodu.

[Tablicu sa tačnim pritiskom guma po dimenzijama možete naći na vratancima čepa rezervoara]

Neadekvatan pritisak u gumama može prouzrokovati više problema.

Ako je guma napumpana na veći pritisak od preporučenog u tablici, onda neće gaziti pravilno već će sredina gazišta gume trpeni najveće opterećenje sto će dovesti do povećanog trošenja. Takođe jedan od problema koji se javlja kada je guma napumpana na veći pritisak je i lupanje u automobilu i izuzetno nudobna i nestablna vožnja jer guma onda gubi svoje svojstvo amortizacije.

Drugi problem sa pritiskom je kada je guma nedovoljna napumpana odnosko kada je pritisak ispod preporučenog. Ukoliko vozite neku od novijih škodi na ovaj problem će vas upozoriti kontrolna lampica na instrument tabli. Kada guma nije napumpana kada treba onda se gazišna površina povećava odnosno zbog manjka pritiska guma se kotrlja i po bočnom zidu što opet može biti veoma opasno. Tada se takođe guma više troši neko uobičajeno a ako slučajno naletite i na neku rupu na putu možete oštetiti felnu.

[Prikaz trošenja guma u zavisnoti od pritiska]

Kontrolišite redovno pritisak u gumama, možete to odraditi i kada na pumpu sipate gorivo jer su benzinske pumpe opremljene aparatima i manometrima za pumpanje.

Ostavite komentar