Mit O Motornom Kočenju

Mnogi će Vam reći da kočenje motornom nije dobro za motor, da li je zaista tako?

Mnogi će Vam reći da kočenje motornom nije dobro za motor, da li je zaista tako?

Postoje velika neslaganja u svetu ljubitelja automobila o motornom kočenju. Mnogi kažu da motorno kočenje unistava prenos i sam motor. U stvari i nije baš tako, u praksi je to drugačije.

Evo kako pravilno kočiti motorom a da ga ne oštetite. U osnovi motorno kočenje se dešava se svaki put kada sklonite nogu sa gasa. Kada otpustite papučicu gasa klapna gasa se zatvara i onemogućuje dotok vazduha čime se smanjuje brzina motora a bez korišćenja kočnica. Ovakvo motorno kočenje ne dovodi do povećanog trenja u motoru u menjaču a štedise i gorivo.

Kada kočenje motorom može da bude loše?

Motorno kočenje može da bude štetno za motor samo kada se nepravilno izvodi. Mnogi vozači da bi kočili motorom prebace u nižu brzinu, čime usporavaju sam automobil ali dovode do povećanog broj obrataja motora što će vremenom dovesti do njegovog habanja, ovim takođe možemo oštetiti prenosni mehanizam i menjač.

Zaključak

Pravilno kočenje motorom može nam doneti benefite u određenim situacijama. Npr kada se spuštate niz brdo bolje je da ubacite u manju brzinu i pustite da motor polako odradi kočenje za vas, umesto da stalno držite pritisnutu kočnicu.

Ostavite komentar