10 saveta za putovanje sa ljubimcima

Sa sigurnošću možemo da se složimo da naši životinjski prijatelji – bilo oni krzneni, bodljikavi, mali, veliki –

Sa sigurnošću možemo da se složimo da naši životinjski prijatelji – bilo oni krzneni, bodljikavi, mali, veliki – zaslužuju dobru negu. Ovo je naročito važno kada putujemo automobilom, što može biti zahtevna avantura kada uzmemo u obzir razne prepreke. Evo šta sve treba uzeti u obzir kada je na putu sa nama ljubimac.

Ovo je moje mesto!

 

 

 

Uvek pomaže da imamo jasna pravila kada živimo sa životinjom. Kada putujemo naš ljubimac treba da ima “svoje sopstveno“ mesto u automobilu koje uvek može da koristi. Naučite ga gde mu je stalno mesto i nemojte ga menjati kasnije, ako je moguće. U početku može pomoći da na to mesto stvaljate neku stvar koju ljubimac koristi u kući, na primer ćebe na kome spava ili nešto slično na šta je naviknut.

 

 

 

Stavi mi pojas!

 

 

Jedna od opcija kada vozimo ljubimca je da ga stavimo na zadnje sedište, ali u tom slučaju trebali bi da ga odvojimo mrežom mada ovo ne funkcioniše baš za sve vrste životinja. Idealno je da kada se ljubimac vozi na zadnjem sedištu bude vezan specijalnim amom koji se kopča u sigurnosni pojas. Ovakvi amovi se mogu jeftino kupiti kupiti u pet shopovima.

 

 

 

 

Oči mi polaze napred od buke

 

 

Prevelika buke ne šteti samo ljudima već naročito životinjama. Neke studije na primer pokazuju da lovački psi imaju slabiji sluh jer su stalno izloženi pucnjima. Glasna muzika može slično uticati na ljubimce. Duga izloženost jednoličnim zvucima koji se stalno ponavljaju naročito smetaju psima i mačkama. Pojacavnje radija do kraja nikako nije dobra ideja.

 

 

 

 

Šta ako se isprljam?

 

 

 

Ako vas brine šta ćete sa dlakama i prašinom i ostalom prljavštinom u autu možete kupiti zaštitnu ceradu za zadnje sedište. Malih je dimenzija, lako se namešta a kompletno štiti celo sedište i naslon od prljanja i oštećenja. Proizvode se od vodonepropusnom materijala, lako se održavaju a učiniće putovanje mnogo komfornijim i bez stresa.

 

 

 

 

Hajde da napravimo pauzu

 

 

Dugačka putovanja svakome teško padaju. Psi bi trebali da se odmraju od vožnje na svaka 2 – 3 sata, ali svaki ljubimac je drugačiji, neke životinje zahtevaju češće stajanje. ikosristite pauzu ne samo za šetnju već i za hranjenje i vodu. Uvek je bolje da nahranite životinju van automobila nego u toku vožnje. Ukoliko niste sigurni kako se ljubimac oseća tokom vožnje pravite češće pauze.

 

 

 

 

Radim samo ono što mi dopustiš

 

 

 

 

Smo životinje koje su poslušne i znaju osnovne komande treba prevoziti u kabini automobila. Vožnja zahteva našu punu pažnju tako da i najmanje ometanje može dovesti do nesreće. Ako je vaša mačka tvrdoglava kao što je većina mačaka onda je najbolje i najsigurnije da se vozi u plastičnom transporteru.

 

 

 

 

Ja nisam odgovoran za štetu!

 

 

 

Kupili ste malo slatko prase a ono je izraslo u veliku svinju? Ne brinite, moderni automobili su čvrsti. Kao što smo i do sada rekli uvek je dobro investiratu u specijlnu opremu. Na primer možete opremiti prtljažnik vašeg auto debelom gumenom podlogom ili metalnom rešetkom koja će pregraditi prtljažnik i kabinu. Ovo će smanjiti štetu koju ljubimac može da napravi i smanjiće mogučnost od povreda. Da bi sprečili neprijatne mirise iz automobila uvek vadite stvari kada ne vozite ljubimca, usisavajte i perite redovno i naravno kupajte ljubimca.

 

 

 

Da li si nešto zaboravio?

 

 

 

Pre svakog dužeg puta pripremite paket za ljubimca. Ovaj paket reba da uključuje važne stvari kao što su dokumenta ljubimca, lekovi, hrana, činije, čak i vodu jer nekad lokalna voda nije odgovarajuća, par igračaka, sredstva za čišćenje i kupanje, njegov jastuk ili ćebe. Na ovaj način ljubimcu će biti udobnije i osećaće se kao kod kuće.

 

 

 

 

Mrzim samoću i saune

 

 

 

Postoje zemlje gde je zaključavanje životinja u kolima nezakonito. U svakom slučaju to je veoma opasna navika. Tokom toplih dana temperatura u automobilu se za tren udvostruči čak i kada je malo oblačno. Čak i blago otvreni prozor nema neki efekat što može izazavti toplotni udar i smrt. Ova situacija ni zimi nije mnogo bolja tako da usvojite ovo jednostavno pravilo – ako morate da ostavite životinju u autu, ostavite je kući, nemojte je ni voditi.

 

 

 

 

Mogu li ja da vozim

 

 

 

Teško je odoleti željama ljubimca kada ga pogledate u oči. Samo zapamtite da je zdravlje najvažnije a bezbednost je uvek na prvom mestu kada je vožnja u pitanju. Mali ljubimci koji putuja na vašem ramenu ili slobodno u kabini mogu se povrediti tokom kočenja, a ljubimac u vašem krilu je izložen velikom riziku u slučaju otvaranja vazdušnog jastuka. Zato je bitno da u automobilu imamo jasna i čvrsta pravila.

 

Ostavite komentar