10 saveta kako da uštedite na gorivu

Istovremeno i štedite i uživajte u vožnji

Kako uštedeti na gorivu, uvek aktuelna tema među vozačima, i baš svaki vozač ima neki svoj “tip“ koji koristi, ali uvek može bolje, posebno sada kada cena nafte na svetskom tržištu nikad nije bila manja a gorivo kod nas skuplje, ali to je već neka druga tema. Otkrivamo vam 10 proverenih saveta kako da uštedite na gorivu.

Savet br 1 – PLANIRANJE

Planirajte upotrebu automobila na dnevnom nivou koliko je to moguće. U praksi to znači da kada izvezete automobil iz garaže pokušajte da završite sve obaveze koje uključuju vožnju jer motor troši više goriva kada je hladan, ovo se posebno odnosi na zimski period kada se motor teže zagreva a samim tim i duže radi na većem broju obrtaja.

Savet br 2 – IZBEGAVANJE GUŽVI

Ukoliko nemate preku potrebu izbegavajte vožnju u delu dana kada se stvaraju guzve i zastoji. Sem sto cete se manje nervirati uštedećete i na gorivu jer voznja u prvom ili drugom stepenu prenosa i sistem vožnje “pođi stani“ troši više goriva.

Savet br 3 – ZATVROTIE PROZORE

Mnogi vozači vole da voze sa spuštenim prozorima kada je lepo vreme, ali se to odražava na potrošnju goriva. Kada su prozori ili panorama krov otvoreni remeti se aerodinamika vozila, povećava otpor vazduha a samim tim i potrošnja, tako da je korišćene ventilacije u automobili malo bolje rešenje.

Savet br 4 – SKINITE KROVNI KOFER

Mnogi vozači često zaborave da skinu krovni kofer ili nosače skija sa automobila ili ih drže na automobilu pod izgovorom “možda atreba“. Kao što smo pomenuli u prethodnom savetu sve što ruši aerodinamiku vozila automatski povećava i potrošnju. Zatko ukoliko ste došli sa letovanja ili zimovanja uklonite kofer ili nosače skija sa krova.

Savet br 5 – UKLONITE BALAST

Kao i vašem telu i automobilu treba više goriva da bi nosio dodatnu težinu. Kada negde krenete nećete sa sobom nositi veliki težak ranac ukoliko baš ne morate, zar ne? Sve nepotrebne i teške stvari izvadite iz gepeka.

Savet br 6 – UBRZANJE

Saveršen način za ekonomičnu vožnju je konstantna brzina, ovo se više odnosi na auto put. U malim i naseljenim mestima je teško ili nemoguće održavati brzinu konstantnom ali ali kada usporimo, laganim dodavanjem gasa  takodje možemo smanjiti potrošnju.

Savet br 7 – NE PRITISKAJTE GAS DO KRAJA

Ovo obično iznenadi neke vozače. Kaka putujete nekom konstantnom brzinom i pred vama se pojavljuje izbrdica, automobil ce poceti da gubi snagu po malo. Ovde neki vozači prave grešku i pritiskaju vise gas, često i do kraja umesto da prebace menjač u manji stepen prenosa, jer veći stepen prenosa ne znači nužno i manju potrošnju.

Savet br 8 – ISKLJUČITE KLIMU

Kada zaista nije neophodno ugasite klima uređaj jer on opterećuje motor pa samim tim i povećava potrošnju goriva. Klimu čuvajte za zaista vrele dane.

Savet br 9 – POŠTUJETE OGRANIČENJA BRZINE

Ukoliko ne poštujete ograničenja brzine na putu od recimo 400km možete da uštedite 20ak minuta u vremenu, mnogi misle da je to ekonomičnije jer ce auto raditi tih 20 minuta manje, ali zapravo motor će trošiti manje goriva ukoliko radi tih 20 minuta na manjrm opterećenju odnosno manjoj brzini.

Savet br 10 – PROVERITE PRITISAK U GUMAMA

Što je pritisak u gumama manji to je motoru potrebno više snage i goriva da pokrene vozilo. Kontrolišite pritisak u gumama bar jednom na 10ak dana oduzeće vam 2-3 minuta a može vam doneti uštedu. Ako niste sigurno koliki je pravi pritisak guma za vaše vozilo podatke možete pogledati na nalepnici koja se nalazi na poklopcu čepa rezervoara.

Ostavite komentar